Een eerder georganiseerd weekend


Een eerder gehouden weekend

We vroegen deelnemers naar hun ervaringen tijdens een van onze gezinsweekenden op Nieuw-Allardsoog bij Bakkeveen. Iedereen keek al snel weer uit naar de terugkomdag, zo hoorden wij van een van de vaders, want hij had het weekend als een 'warm bad' ervaren. Een andere ouder schreef dat het haar raakte dat er met zoveel toewijding voor ouders en kinderen werd gezorgd. Er was zelfs een mentor op school die na een week een van de ouders belde om te zeggen dat P. er zoveel opgeruimder bij liep.

Van dit weekend was er dus zoals gebruikelijk na een half jaar een terugkomdag. Het werd dat najaar een hartverwarmende en ontroerende bijeenkomst. We blikten terug op wat deze periode iedereen gebracht heeft en keken naar de toekomst. ‘Ik praat hier met andere jongeren, en ik hoef niets uit te leggen. Hier kun je tenminste je verhaal kwijt’, zegt V. (15). Onder de regenboog door namen we blij en tevreden afscheid van elkaar.

'Op een leuke manier praten over iets rottigs'

 ‘Ik wil het er niet steeds over hebben'. Best logisch om dat te roepen tegen je vriendinnen als je 8 jaar bent. Natuurlijk is het erg dat mamma dood is, maar ze begrijpen er toch niks van. ,,Juist voor die kinderen doen we het'', zeggen Trijnie Tuhumena en Anthonie van Hemmen.

Zo begint het interview met twee van onze bestuursleden in het Dagblad van het Noorden. Wie het helemaal wil lezen moet even registreren en inloggen (het inloggen is wel gratis). Mooie publiciteit.


Wat gebeurt er in een weekend

We hebben een druk programma in een weekend, maar er is tijd tussen de verschillende onderdelen om bij te komen, te verwerken en te ontspannen.

Een klein deel van het programma is gezamenlijk, verder zijn de groepen ingedeeld naar leeftijd en is er voor de ouders of verzorgers een apart programma. We komen dus een aantal keren in kleine groepen bijeen. We volgen hierbij op een ongedwongen en creatieve manier de stappen die je in een rouwproces kan doormaken. We delen ervaringen (als je dat wilt) over het besef dat wat gebeurd is echt gebeurd is. Hoe ging het precies? Waar was je toen het gebeurde? Hoe heb je het gehoord? Hoe was de crematie, begrafenis?  Hoe heb je dat ervaren? Er is tijd en ruimte om naar elkaars verhaal te luisteren in een sfeer van respect. We praten over het ervaren van de gevoelens. Hoe is het voor jou, wat vind je moeilijk? Hoe ga jij om met je verdriet, je angst, je boosheid en je jaloezie...want wat kun je jaloers zijn he op die leuke gezinnen waar niemand is doodgegaan. Het erachter komen dat je hier niet alleen in staat, dat een ander ook kan worstelen met al die gevoelens.    

We nemen de tijd om herinneringen op te halen en terug te kijken. Mooie en minder mooie herinneringen lossen elkaar af. Op een creatieve manier geven we hier vorm aan.    

En dan hebben we het over het aanvaarden van wat gebeurd is, het investeren in je toekomst, de blik weer vooruit. Hoe zie je je toekomst zonder degene die je bent verloren? Je leven zal niet meer hetzelfde zijn. Het gaat erom dat je ermee leert leven, het hoort tenslotte bij je geschiedenis.   
Je kunt echt een gelukkig leven leven na een ingrijpend verlies, en dat willen we je vanuit Achter de Regenboog ook heel graag meegeven. 

verder lezen over rouw op onze website